RO | EN


SHiLA 2023 SACRED SPACES


SHiLA 2023 SACRED SPACES

Curator: Cristian Frias

Artiști: Sergiu Cătană, Kopacz Kund (HU), Anke Mellin (D), Marius Miclăuș, Alin Stoianovici, Marius Vasile, Miki Nicolae Velciov, Eliza Yokina, Kai Zimmer (D)

Rezidența: 16 – 25 iunie 2025 

Vizita in situ: 23-25 iunie 2023

Locatie: Rezervația Cheile Nerei – Beușnița (sat Bârz, Comuna Dalboșeț)

SKY HILL LAND ART (SHiLA) este un program de evenimente internaționale de land art care se desfășoară pe durata a zece ani. Este o rezidență multidisciplinară  în care echipe de artiști, arhitecți și muzicieni sunt invitați să realizeze intervenții efemere, site-specifici, pe baza temei alese.

 

Coordonând un spațiu natural excepțional în apropierea Rezervației Cheile Nerei, în zona Banatului românesc, SHiLA vede inițiativa ca pe o oportunitate de a continua istoria abordării multidisciplinare a muncii creative din Timișoara și ca pe o succesiune firească a acțiunilor educative ale Fundației Archaeus, stimulând networking-ul cultural, profesional și social.Tema curatorială pentru ediția din acest an este SPAȚIU SACRU.

 

Tema propusă urmărește să examineze modul în care land art-ul, prin abordările formale și performative, poate angaja ideea de sacralitate, în contextul particular al regiunii Banat. Acest lucru implică faptul că lucrările de artă răspund adesea la problemele de mediu, având ca scop furnizarea unui refugiu atât pentru lumea umană, cât și pentru cea non-umană. Artiștii care lucrează în acest context sunt invitați să exploreze noțiunea de SPAȚIU SACRU sub diferite forme, inspirându-se din tradițiile locale, mitologie sau spiritualitate pentru a crea lucrări care pot angrena aceste multiple preocupări.

 

Ediția din acest an propune, ca punct de pornire al discuției, dubla interpretare JUNGIANĂ a SPAȚIULUI SACRU, atât ca TEMENOS, cât și ca CERC MAGIC. TEMENOS poartă sensul grec de spațiu închis, protejat, care pentru Jung descrie atât un spațiu personal, cât și starea de intimitate care înconjoară o relație analitică. Pe de altă parte, Jung vede CERCUL MAGIC (pe care îl derivă din desene, cum ar fi mandalele hinduse) ca pe un simbol protector în obiectificarea imaginilor inconștiente. Aceste două abordări, împreună, constituie în psihologia jungiană noțiunea de teren sigur pe care se poate accesa inconștientul și se poate trăi transformarea interioară.

Alături de Jung, artiștii sunt invitați să discute și să-și expună ideile în relație cu conceptele lui G. I. Gurdjieff despre SACRU, ca spațiu simbolic și formal pentru trezirea Spiritului Adormit. Această concepție pare să fie evidentă datorită aprecierii sale pentru arhitectura religioasă estică și a conexiunii sale cu matematica, precum și în noțiunea de conștiință încarnată, care ghidează principiile de observare și studiu ale sinelui, prezente în admirația, cercetarea și, în special, în practica Dansurilor Sacre. Mișcările sale, o serie de exerciții asemănătoare dansului, create și menite a trezi stări superioare de conștiință, subliniază importanța conectării interpretului cu lumea naturală și ordinea cosmică.

 

Tripla noțiune a Sacrului, ca spațiu construit, mental și/sau performativ, prezintă viziunea de curatoriat a ediției SHiLA 2023, ca eveniment contemporan de land art, și definește atât invitația, cât și provocarea pentru participanții la rezidență.

SKY HILL LAND ART 2023: SHiLA / SPAȚIU SACRU, va avea loc la Dealul Cerului, Nera Beușnița (RO), între 16 și 25 iunie 2023. Ultimele 3 zile vor fi dedicate expoziției deschise la fața locului pentru oaspeți și iubitori de artă.

În toamna lui 2023, expoziția și alte activități asociate proiectului vor avea loc în Timișoara.

 




Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
AE2015      
AE2017      
AE2019      
AE2021      
Contact      
         
logo Bienala Art Encounters conceput de Synopsis | logo Bienala 2023 conceput de Ștefan Lucuț
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
AE2015      
AE2017      
AE2019      
AE2021      
Contact