RO | EN


Curator

Adrian Notz este curator la Centrul ETH AI, curator al Bienalei Art Encounters 2023 din Timișoara, mentor pentru strategie și viziune creativă la Centrul European de Artă Contemporană din Cluj (ECCA), King of Elgaland-Vargaland, Diplomat NSK și Chevalier de la Tombe de Bakunin. Între 2012–2019, a fost director artistic al Cabaret-ului Voltaire din Zürich. A lucrat acolo mai întâi ca asistent curator și apoi co-director. În perioada 2010–2015, a condus Departamentul de Arte Plastice al Școlii de Design din St. Gallen. Notz a organizat și curatoriat numeroase expoziții, evenimente, conferințe, acțiuni și intervenții cu artiști internaționali, activiști și gânditori în Cabaret Voltaire, precum și la nivel internațional.

Colectiv Curatorial Consultativ

Cristina Bută este o curatoare și scriitoare a cărei practică se axează pe depășirea modelelor artistice occidentale dominante. Este licențiată în studii literare & analiză culturală la Universitatea din Amsterdam și deține o diplomă de master în curatoriatul artei și culturii de la Universitatea din Amsterdam și Vrije. Între 2018–2019, a fost curatoare în specializare la Muzeul Stedelijk din Amsterdam, acolo unde a lucrat la expozițiile personale Maria Lassnig și Walid Raad. A lucrat ca editor de cataloage de artă, cercetătoare și moderator cultural, și a publicat articole în reviste precum Third Text. În prezent, ea este director artistic al Galeriei Sector 1 din București și co-fondatoare a Euxine–The Utopian Society, un ONG dedicat dezvoltării regiunii Mării Negre prin colaborări artistice.  

Monica Dănilă este o tânără curatoare și scriitoare stabilită la București. Este interesată de practicile colaborative și interdisciplinare, de conectarea artei cu antropologia, știința și lingvistica. Actualmente, ea lucrează cu Galeria Posibilă din București, dezvoltând și organizând proiecte abordate din perspectiva protejării mediului. 

Ann Mbuti este o scriitoare independentă în domeniul artei contemporane. Are colaborări în calitate de critic de artă cu diferite reviste internaționale, iar contribuțiile ei sunt publicate în cataloage expoziționale, precum Pavilionul german al Bienalei de la Veneția 2022, documenta15 sau Bienala Kochi-Muziris 2022. În octombrie 2022, a publicat la editura germană C.H. Beck volumul Black Artists Now. Ann a lucrat în varii proiecte având ca scop o accesibilitate mai largă a culturii și artei contemporane. Trăiește și lucrează la Zürich, Elveția.

Edith Lázár este o curatoare și scriitoare stabilită la Cluj-Napoca. Este co-fondatoare a colectivului curatorial Aici Acolo, activ din 2014, care expune tineri artiști și cultivă modele colaborative. În 2019, a fost beneficiara bursei Akademie Schloss Solitude, iar în 2020 a lansat revista speculativă Out of Stock, ancorată în sensibilitățile est-europene. Între 2014–2017, a fost în echipa spațiului de tip artist-run Superliquidato (Fabrica de Pensule) și editor asistent al anti-utopiilor. Provine din mediul academic filosofic, iar interesele ei se îndreaptă spre politicile estetice, design speculativ, post-umanism, povestiri SF și problemele cotidiene din tech & fashion. 

Cristina Stoenescu este o curatoare independentă care trăiește și lucrează la București. Interesele ei actuale se îndreaptă spre imaginile post-fotografice și statutul artistului în societatea contemporană, în special Europa de Est, pe care le explorează prin realizarea de expoziții și cercetare. 

Georgia Țidorescu este o tânără curatoare stabilită la București. Începând cu 2018, a lucrat în producția de expoziție pentru diferite instituții și organizații, precum Bienalele Art Encounters 2019 și 2021 și proiectele dezvoltate de Asociația Culturală Contrasens din Timișoara. Se află la începutul carierei curatoriale, concentrându-se actualmente pe descoperirea metodelor alternative de expunere a tinerilor artiști, oferindu-le instrumentele necesare dezvoltării. În același timp, ea încearcă să-și găsească locul pe scena artistică, aflându-se într-o perioadă experimentală de descoperire a propriei practici curatoriale.   





Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
AE2015      
AE2017      
AE2019      
AE2021      
Contact      
         
logo Bienala Art Encounters conceput de Synopsis | logo Bienala 2023 conceput de Ștefan Lucuț
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
AE2015      
AE2017      
AE2019      
AE2021      
Contact