RO | EN


DUPĂ SĂRBĂTOARE, SĂRBĂTOAREA


DUPĂ SĂRBĂTOARE, SĂRBĂTOAREA
O privire artistico-poetică dincolo de tipare
 

KATHARINA EISMANN / HAGEN BONIFER / SVEN EISMANN

  1. – 21.05.2023

PROGRAM: Marți – Vineri 13:00 – 19:00 // Sâmbătă 13:00 – 18:00

Sufletul este o pasăre călătoare

El se hrănește din valiza cu nori
(Katharina Eismann)

 

Materiale simple, forme palpabile domină spațiul, pe traversele de cale ferată masa este aşternută cu texte. Vizitatorii sunt invitați să ia loc la masă, să se lase în voia poeziei și a artei, să aprofundeze cele citite, să-și spună propriile povești. Călătoria în capitala culturală Timișoara poate începe.

 

„După sărbătoare, sărbătoarea“ – titlul ascunde povestea plină de aventură a unei fugi peste graniță petrecută după un kirvai – un hram de biserică – și o privire înapoi, în epoca dictaturii comuniste. După sărbătoarea hramului, preotul fuge cu tot satul peste graniţă, în Iugoslavia. Povestea o găsim în „Jurnalul de bord – Drumuri peste graniţe” (Bordbuch – Grenzgänge) catalogul-poem al expoziţiei.

 

Masa lungă, construită din traverse de cale ferată – concept și design ale artistului Sven Eismann din Frankfurt – este acoperită cu artă: versuri din condeiul Katharinei Eismann. Autoarea, născută la Timișoara, împletește episoade autobiografice într-o hartă lirică de la cotul râului Main până la revărsarea Dunării și înapoi.
Citatele de pe masă sunt conceptul designerului Susanne Mantz din Offenbach.

Tablourile supradimensionate ale lui Hagen Bonifer tranformă expoziția într-o scenă de gară. Lucrările artistului au ca temă călătoria, lucrurile trăite şi lăsate în urmă, faţa întunecată a istoriei, spaţiile goale. Siluete de abia schiţate apar în picturile „zgâriate”, asemănătoare unor ziduri ruinate de timp şi scorojite.

 

*Expoziția este organizată de Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Goethe-Institut București GGoethe-Institut Bucurestiși de către Institutul pentru Relații Externe (ifa) IInstitut für Auslandsbeziehungen (ifa)prin Medienverein FunkForum e.V. FFunkforum Medienforumși cu sprijin din partea Ministerului de Externe al Germaniei. Parteneri ai proiectului sunt Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara CCentrul de Proiecte Timișoara Asociația Prin Banat PPrin Banat Heritage of Timișoara HHeritage of Timişoarași Secția de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest FFacultatea de Muzică și Teatru Timișoara.

* Pe toată durata ei, expoziția este acompaniată de evenimente conexe, cum ar fi lecturi, muzică, o prelegere, tururi ghidate prin expoziție, precum și un atelier de poezie pentru adolescenți.
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
AE2015      
AE2017      
AE2019      
AE2021      
Contact      
         
logo Bienala Art Encounters conceput de Synopsis | logo Bienala 2023 conceput de Ștefan Lucuț
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
AE2015      
AE2017      
AE2019      
AE2021      
Contact